forumNordic

Global Visibility for Nordic Innovations

Ett mångsidigt material för framtiden

Svampar är fascinerande organismer som har en lång historia av användning inom olika områden. Från matlagning till medicin och numera även som material för textil, möbler och bioplast – svampar har visat sig vara en resurs med otrolig potential. I denna artikel utforskar vi svampens många användningsområden och dess påverkan på vår värld.

Svampbaserade textilier har börjat dyka upp på marknaden som ett hållbart alternativ till traditionella tyger. Här är några sätt som svamp används inom textilindustrin.

Mykoprotein är ett proteinrikt material som utvinns från svampmycel. Det har liknande egenskaper som bomull och kan användas för att skapa mjuka och hållbara textilier. Forskare har experimenterat med att odla svampmycel på en väv av cellulosa. Resultatet är ett material som liknar läder och kan användas för att tillverka kläder, väskor och skor.

Mycoworks är ett företag som fokuserar på att odla svampmycel för att skapa läderliknande material. Deras produkt, Reishi, används inom modeindustrin för att tillverka kläder, väskor och skor. Även om de inte enbart använder svampmaterial, är Bolt Threads ett företag som utforskar bioteknik för att skapa hållbara textilier. De har utvecklat produkter som Mylo, ett svampbaserat läderalternativ, och Microsilk, ett spindelsilkebaserat material.

Svampbaserade möbler är ett spännande område där forskning pågår.

MycoBoard är ett biokompositmaterial som tillverkas av svampmycel och jordbruksavfall. Det är starkt, lätt och kan användas för att skapa möbler, väggbeklädnad och andra inredningsdetaljer. Designers har skapat stolar genom att odla svampmycel i formar. Resultatet är ett naturligt material som är både estetiskt tilltalande och miljövänligt.

Ecovative är ett företag som specialiserar sig på att odla svampmycel för att skapa biokompositmaterial. Deras produkt, MycoComposite, används för att tillverka allt från förpackningar till möbler och byggnadsmaterial. Biohm är ett företag som arbetar med biologisk design och använder svampmycel för att skapa byggnadsmaterial. Deras produkt, Mycotecture, är ett ekologiskt alternativ för isolering och paneler.

Svamp som bioplast

Ett alternativ till traditionell plast är att använda svamp kan för att skapa bioplast. Svampbaserad bioplast bryts ned naturligt över tid, vilket minskar den långsiktiga miljöpåverkan och svamp kan odlas på organiskt avfall, vilket minskar behovet av jordbruksmark och vatten.

En plast är biologiskt nedbrytbar om den bryts ner av mikroorganismer. Vanligtvis blir slutprodukterna vatten, koldioxid och/eller metan och ny biomassa. Vid kompostering sker nedbrytningen med hjälp av mikroorganismer och vid närvaro av syre. Enligt den standard som finns för att bedöma komposterbarheten för ett material skall nedbrytningen ske på mellan 6 och 12 veckor.

Biobaserade plaster framställs från förnyelsebara råvaror. Det finns tre huvudargument för att använda förnyelsebara råvaror för plastframställningen:

  • Strategiskt – att minska användningen av fossila råvaror, speciellt råolja.
  • Miljömässigt – att använda förnyelsebara råvaror för tillverkningen av energi och material (som bioplaster) ses som ett bidrag för att minska utsläppen av växthusgaser, speciellt koldioxid (CO2)
  • Politiskt – att stödja förnyelsebara material är även ett stöd till jordbrukare att få fler avsättningsmöjligheter för sina grödor.

Svamp som medicin

Svampar har en lång historia inom medicin. Shiitakesvamp har immunförstärkande egenskaper och kan minska inflammation. Den används också för att sänka högt kolesterol och triglyceridnivåer.

Trädgårdschampinjonen används för att stärka immunförsvaret, minska risken för tumörer och allergier, samt sänka blodsockernivåerna. Lackticka förbättrar blodflödet, minskar hypertoni och innehåller antioxidanter. Korallticka kan förbättra minnet och skydda leverns funktion.

Penicillin, en av de första och fortfarande ett av de mest använda antibiotika, härstammar från mögelsvampen Penicillium. Upptäckten av penicillin är en fascinerande del av medicinens historia.

Alexander Fleming, en skotsk bakteriolog, observerade 1928 att kolonier av bakterien Staphylococcus aureus inte växte i de områden av en kultur som oavsiktligt hade kontaminerats av det gröna möglet Penicillium notatum. Detta var början på en medicinsk revolution. Howard Florey, en australisk patolog, och Ernst Boris Chain, en brittisk biokemist, isolerade och renade penicillin under slutet av 1930-talet. År 1941 fanns en injicerbar form av penicillin tillgänglig för terapeutisk användning.

Penicillin kan delas in i två huvudtyper:

  1. Naturligt förekommande penicilliner: Dessa bildas under mögeljäsning och inkluderar penicillin G (benzylpenicillin) och penicillin V (phenoxymethylpenicillin). Penicillin G bryts ner i magsyra och måste därför ges intramuskulärt, medan penicillin V är mer motståndskraftig mot matsmältningsenzymerna och kan tas oralt.

    2. Semisyntetiska penicilliner: Dessa är kemiskt modifierade versioner av den gemensamma strukturen 6-aminopenicillansyra. De kan användas för olika terapeutiska ändamål.

Penicillin har räddat otaliga liv genom att bekämpa bakteriella infektioner. Dess upptäckt markerade en vändpunkt i medicinens och mänsklighetens historia.

Svamp har fortsatt en fascinerande roll i modern medicin. Antibiotika från svamp har jag redan nämnt. I tillägg till penicillin har vi även andra antibiotika som cephalosporiner och griseofulvin.

Beta-glukaner, som finns i svampcellväggar, har visat sig ha immunmodulerande effekter. De kan stimulera immunsystemet och hjälpa kroppen att bekämpa infektioner och cancer. Forskning pågår för att utforska hur svampbaserade föreningar kan användas för att förbättra immunförsvaret.

Cyklosporin A, en förening från möglet Tolypocladium inflatum, används som ett immunosuppressivt läkemedel efter organtransplantationer.

Lovastatin, från möglet Aspergillus terreus, används för att sänka kolesterolnivåer.

Vissa svampföreningar har visat sig ha anticancer-egenskaper. Exempel inkluderar cordycepin från Cordyceps sinensis och PSK (polysackarid-K) från Coriolus versicolor.

Sammanfattningsvis har svamp en mångsidig roll inom modern medicin, från antibiotika till immunmodulering och cancerforskning. Forskarna fortsätter att utforska svampens potential för att förbättra människors hälsa.

Forskning och utveckling inom svampmaterial fortsätter att växa, och det finns stor potential för nya tillämpningar och produkter. Ovanstående är bara några exempel på hur svampmaterial används i dagens värld. Forskning och innovation inom detta område fortsätter att växa, och vi kan förvänta oss ännu fler spännande tillämpningar framöver.

Foto: Bernard Spragg / StockSnap

© 2024 forumNordic. All rights reserved. Reproduction or distribution of this material is prohibited without prior written permission. For permissions: contact (at) forumnordic.com